Friday 7 March 2008

Ferrari F2008 predstavljen javnosti

Maranello - Ferrari je danes javnosti predstavil novi dirkalnik za prihajajočo sezono, z imenom F2008. Dirkalnik je zelo podoben predhodniku, a se v novem bolidu skriva kar nekaj izboljšav.

Ferrari je danes v Maranellu kot prvo izmed moštev formule 1 javnosti na ogled postavil novi dirkalnik za prihajajočo sezono, z imenom F2008. Pri predstavitvi so bili poleg obeh dirkačev moštva, Kimija Räikkönena in Felipeja Masse, navzoči tudi novi vodja moštva Stefano Domenicali, tehnični direktor Aldo Costa, direktor moštva Mario Almondo in vodja motornega oddelka, Gilles Simon. Seveda na predstavitvi ni manjkal Michael Schumacher, predstavitve pa se nista udeležila generalni direktor Ferrarija Jean Todt in Luca di Montezemolo, predsednik Ferrarija. Oba sta manjkala zato, da ne bi »ukradla« pozornosti novi ekipi z Domenicalijem na čelu.

Novi dirkalnik je evolucija lanskega dirkalnika F2007, saj sta si navidez zelo podobna, a pogled na podrobnosti razkriva kar nekaj novih delov in izboljšav.

Spremenjeno je sprednje krilce dirkalnika - sicer še naprej gre za tako imenovano »doubledecker krilce«, le da sta profila nekoliko drugače povezana z nosom dirkalnika - gre za podobno rešitev kot pri Williamsu. Dodana so številna dodatna majhna krilca, zmanjšana je tudi medosna razdalja med sprednjimi in zadnjimi kolesi dirkalnika (predvsem zato, ker želi Ferrari biti konkurenčen tudi na počasnejših stezah) ter na novo razdelana razporeditev teže dirkalnika. Prilagojene so tudi obese koles, predelan pa je tudi stranski del dirkalnika. Tudi menjalnik je modificiran, saj mora v sezoni 2008 prestati kar štiri dirke. Pri Ferrariju navajajo še popolnoma nove zavorne čeljusti ter izboljšan sistem hlajenja zavor.

F2008 v sebi skriva tudi enotno, standardno elektroniko MES, ki jo bodo morala od sezone 2008 naprej uporabjati vsa moštva formule 1, standardna elektronika pa med drugim onemogoča uporabo sistema proti zdrsu koles, ki je od 2008 naprej prepovedan.

Pred pričektom sezone se bo izgled dirkalnika še nekoliko spremenil, saj bo Ferrari do takrat pripravil nove aerodinamične dele. Prvi izvoz oziroma »roll out« dirkalnika F2008 bo jutri, in sicer na domači stezi v Fioranu. Za volan novega bolida bo sedel svetovni prvak Kimi Räikkönen, ki bo preizkusil nov dirkalnik na morebitne »otroške bolezni«.

Vir: klik

Slike novega Ferrarija F2008
____
slika 1: Ferrari F2008 spredaj
slika 2: Ferrari F2008 bok

____
slika 1: Ferrari F2008 bok
slika 2: Ferrari F2008 iz ptičje perspektive

____
slika 1: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen
slika 2: Ferrari F2008 volan

____
slika 1: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen in Filipe Massa
slika 2: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen

____
slika 1: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen
slika 2: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen

____
slika 1: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen
slika 2: Ferrari F2008 Kimi Räikkönen

0 comments:

To niso vse objave, in če pogledate v Arhiv objav (Blog Archive) jih boste videli še mnogo več. Poglejte si tudi Labels oz. uporabite možnost iskanja in najdite kar si zaželite!!